עבירות מין

עבירות מין

עבירות מין הן נושא לא פשוט, הן מבחינה רגשית והן מבחינה משפטית. מדובר בעבירות הכוללות מאפיינים שונים ומגוונים. לאור חשיבות הנושא, במאמר שלהלן נדון בחקיקה הנוגעת לעבירות מין, נציג דוגמאות לעבירות מין וכן נסביר כיצד יש להתנהל כאשר מגישים תלונה בגין עבירת מין.

המאמר אינו משמש כתחליף לייעוץ משפטי של עו"ד לענייני משפחה ו/או פלילי, שכן מטרתו להציג את הנושא בצורה אינפורמטיבית וכללית.

החקיקה הרלוונטית לעבירות מין:

רוב עבירות המין במדינת ישראל קבועות בקודקס הפלילי, אשר נקרא חוק העונשין התשל"ז-1977, (להלן: "חוק העונשין"). עבירות מין הן עבירות המופנות נגד גופו של אדם, באופן שבו התוקף מבצע אקטים מיניים בגופו או כלפי גופו של הקורבן או בנוכחותו וכל זאת בהיעדר הסכמה מצד הקורבן.

בכל הנוגע לעבירות מין, חוק העונשין מבדיל בחומרת ביצוע עבירת מין, לפי קריטריונים קבועים, כגון: גיל הקורבן, הקשר ויחסי הכוחות בין התוקף לקורבן, כשירות הקורבן וקרבה משפחתית (במידה וקיימת בין הצדדים). בחלק הבא נסביר מהן עבירות המין המוכרות והקבועות בחוק העונשין.

סוגים של עבירות מין:

עבירות מין מופיעות בחוק העונשין תחת סימן ה'. להלן מספר עבירות מרכזיות בחוק:

אונס – זו עבירה מגדרית החלה על נשים בלבד וזאת מכיוון שעל פי העבירה, המוגדרת בסעיף 345 לחוק העונשין, בעילה נחשבת רק בהחדרת איבר או חפץ לאיבר מינה של האישה. עבירת האונס נחשבת כחמורה ביותר מבין עבירות המין המוכרות ולכן העונש בגין עבירה זו עומד על 16 שנות מאסר. עם זאת, כאשר העבירה מבוצעת בנסיבות מחמירות, אזי העונש עשוי להגיע עד 20 שנות מאסר. נסיבות מחמירות מוגדרות בתור – שימוש בנשק חם או קר לצורכי איום, גרימת חבלה פיזית, אונס הנעשה בצוותא ועוד.

נדבך נוסף הוא יסוד המוגדר "שלא בהסכמתה החופשית". דהיינו, עבירת האונס תתגבש, כאשר לא הייתה הסכמה מצד הקורבן, לקיום יחסי מין. חוק העונשין מרחיב את מושג ה"הסכמה" ומשליך אותו גם על סיטואציות שבהן הנאנסת אף "הסכימה לכאורה" לקיום יחסי המין. זאת במקרים הבאים: קטינה מתחת לגיל 14, מרמה במהות התוקף, חוסר הכרה של הנאנסת ומצב של לקות שכלית או נפשית של הנאנסת.

בעילה אסורה בהסכמה – עבירה זו קבועה בסעיף 346 לחוק העונשין. בניגוד לעבירת האינוס, כאן לא מתקיים יסוד "שלא בהסכמתה החופשית". קיימות סיטואציות שבהן חוק העונשין מגדיר את הבעילה כפעולה אסורה לפי דין, כגון: קטינה בגילאים 16-18, בגירה שמתקיימים בינה לבין התוקף יחסי מרות או תלות אסורה. בעבירה של בעילה אסורה בהסכמה, העונש נמוך משמעותית מעבירת האינוס ועומד על 5 שנות מאסר.

מעשי סדום – עבירה זו מעוגנת בסעיף 347 לחוק העונשין וחלה על שני המינים. מעשה סדום הוא החדרת חפץ או איבר לפיו או לפי הטבעת של הקורבן. העונש הקיים בגין עבירה זו הוא 3 שנות מאסר. בנסיבות מחמירות, כגון יחסי מרות (כגון בין מטפל-טופל וכו'), העונש חמור יותר ועומד על 5 שנות מאסר.

מעשה מגונה – מעשה שנעשה לשם גירוי או סיפוק או ביזוי מיני. עבירה זו קבועה בסעיף 348 לחוק העונשין. לדוגמא, נגיעה באיבר מין של אדם אחר, מהווה מעשה מגונה. גם נגיעה באיבר מוצנע אחר והתפשטות מול אדם אחר, לשם סיפוק או גירוי מיני, נחשבות כעבירות של מעשה מגונה. כעיקרון, העונש על מעשה מגונה משתנה בהתאם לנסיבות. לדוגמא – מעשה מגונה ללא הסכמה חופשית, הוא עבירה בת 7 שנות מאסר. לעומת זאת, בנסיבות מחמירות, העונש עשוי להגיע ל-10 שנות מאסר.

הגשת תלונה בגין עבירת מין:

בתי המשפט מתייחסים בכובד ראש לתלונות על עבירות מין, היות והתופעה ראויה לגינוי גורף. עם זאת, ישנם מקרים שבהם נעשה שימוש בהגשת תלונות שווא בתחום זה. דוגמאות לכך הן: נקמה במערכת יחסים בין עובד ומעסיק, תלונת שווא בהליך גירושין על מנת להשיג יתרון וכו'.

במידה והוגשה נגדך תלונה בגין עבירת מין, עליך לדאוג לאיסוף ראיות המראות על חפותך ככל שניתן. במקביל, יש להיוועץ בעורך דין פלילי וכאשר מדובר בתלונה בתוך התא המשפחתי, בעורך דין משפחה המתמחה בתיקים מהסוג הנ"ל.

סיכום:

אין ספק כי עבירות מין הן מהעבירות החמורות ביותר בחוק העונשין. מדובר בתופעה מגונה משפטית וחברתית. מה גם שאישום בגין עבירה זו, טומן בחובו אות קלון, נוסף על העונש. לכן בכל שלב בהליך, הכוונה של איש מקצוע ובפרט עורך דין, עשויה לסייע לקורבן/לנאשם.

השאר תגובה

דילוג לתוכן