מה חשוב לדעת על עבירות מס?

מה חשוב לדעת על עבירות מס?

יש אנשים רבים שלא תמיד מודעים לכך שבתחום המיסים, ישנן עבירות פליליות חמורות. לא פעם, לא מעט אנשים גם מעלימים מס או לא משלמים אותו. בהתאם, לרשות המיסים ישנה אפשרות לטפל בעבירות מס או מחדלי מס, גם במישור הפלילי ויותר מכך, גם במישור האזרחי, שם – רשויות המס מעדיפות לטפל באותו אדם "מתחמן" מס במישור האזרחי, מכיוון ששם ישנם כלים ואמצעים מגוונים לטיפול בעבריין מס. במקביל, לעיתים ישנה העדפה להשתמש במישור הפלילי, על מנת להשיג הרתעה רצויה וראויה. במאמר זה נסקור מהן עבירות מס, כיצד רשויות המס מנסות פעם אחר פעם לאכוף כנגד "תחמוני" מס, מהו כופר ועוד.

מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות. אין לראות במאמר זה תחליף לייעוץ משפטי על ידי עורך דין העוסק בדיני המיסים.

עבירות מס:

המציאות מלמדת, כי ישנה גישה של "לרצות לא לשלם מס". אך חשוב להדגיש, שמי שלא משלם מס במודע, מבצע מעשה פלילי. למעשה ,מטרת המס היא לכוון להתנהגות שהינה הן כלכלית והן חברתית ולסייע בהכנסות המדינה. כך, המדינה יכולה לשאת במימון של שירותים, כגון שירותי רווחה, שירותי בריאות, שיטור ועוד.

חשוב לציין, כי עלייה או הורדה של שיעור המס תיעשה בחוק בלבד. הטלת המס נעשית על הפעילות, הן על הכנסה מסוימת והן על הוצאה או עסקה (כגון – מס ערך מוסף). כמו כן, במישור הפלילי, בכל הנוגע למיסים, יש לעשות הבחנה בין עבירות מס שהן טכניות, לבין עבירות מס שהן מהותיות. עבירות מס מהותיות הן עבירות שבהן אותו נישום (כלומר, אדם שחייב מס) לא פועל בהתאם להוראות החוק ובהתאם לפקודת מס הכנסה. זה יכול לבוא לידי ביטוי כאשר אדם לא מנהל ספרי רישום הכנסות מסודרים, לא מוציא חשבוניות, נמנע מלדווח הכנסות ו/או הוצאות למס הכנסה או נמנע מלשלם במועדים הנדרשים ומשמיט הכנסות (כלומר, לא מדווח עליהן).

ישנן גם עבירות מס טכניות, כגון – אי הגשת דו"חות במועד, השמטה בתום לב של הכנסה, חוסר סדר בנוגע להכנסות והדוגמאות עוד רבות.

כל אלה, בין אם מדובר בעבירות טכניות או מהותיות, תיחשבנה כעבירות מס, שעליהן יידרש הנישום לתת את הדין, כאשר העונש העומד לצידן הוא חמור, שכן אדם פעל עם מחשבה פלילית. במידה והשמטת המידע או ההכנסות הייתה ללא כוונה, רשויות המס לא יצטרכו לפתוח בחקירה פלילית כנגד אותו מעלים מס.

רשויות המס ואכיפה:

רשויות המס מנסות להפחית את מספר העבירות בנושא, ולכן הרשויות כיום נוקטות באכיפה מחמירה ובעונשים מחמירים, כדי למגר את המקרים, ובתי המשפט, בטרם הכרעתם מהו העונש האולטימטיבי, ייבחנו את כל הנסיבות האפשריות על הנישום – מה מצבו הכלכלי והרפואי, האם העבר שלו נקי, או שאולי יש לו כבר עבירות דומות, או עבירות שלא קשורות לעבירות המס, האם מדובר במעידה חד פעמית שניתן לתקנה, או שאולי זהו לא המקרה הראשון שבו קורה "תחמון" מס.

כופר במסגרת עבירות מס:

"כופר" הוא בעצם הסכם בין רשויות האכיפה, לבין חשוד או נאשם בביצוע עבירה פלילית. בהסכם זה, החשוד מסכים שרשויות המס יטילו עליו עונש מסוים, מבלי שבאמת הצליחו להוכיח שהוא אשם בהעלמת מס, בכל דרך שהיא. ככל שחומרת העבירה יותר גבוהה, כך הענישה תהיה קשה יותר. היום נעשה שימוש הולך וגובר בהליך הכופר. על ידי השימוש בו, מספר האנשים שנענשים הוא גדול יותר, וכמו כן, הוא ניתן במקרים שבהם חומר הראיות הוא בלתי מספיק, העבירה היא יחסית קלה, כאשר בני המשפחה תלויים במבצע העבירה בכל ההיבטים ועוד.

לסיכום:

חשוב להיוועץ עם עורך דין המכיר על בוריים את דיני המס ואת תחומי מס הכנסה, כדי לקבל ייצוג וסיוע הולם, כאשר יש חשש לתכנון מס. חשוב לדעת מהן הזכויות הבסיסיות מול רשויות המס, שכן לעיתים עבירות מסוג זה עלולות להביא את הנישום לכדי מאסר או עונש כספי. כמו כן, רשויות המס מאפשרות לתקן מחדלים שנוצרו, בין אם מדובר באי דיווח על הכנסות, ובין אם מדובר באי תשלום או הפקת דו"חות. לעיתים ניתן לסיים את רוע הגזירה בקנס בלבד, או אף בעבודות שירות, בהתאם להחלטתו של בית המשפט.

השאר תגובה

דילוג לתוכן